Kursbeskrivningar

Jag har arbetat på Hagabergs folkhögskola i Södertäljeunder större delen av mitt yrkesverksamma liv och de senaste åren mycket med digitala skulpturkurser. Nu har jag slutat min tjänst på folkhögskolan och fortsätter med mina kurser i egen regi from hösten 2022.

TERMINSKURSEN, SKULPTUR, online

hösten 2023, 


Kursens fokus kommer att ligga på vad vi kan lära oss av varandra, inte på vad någon
har presterat. Att vara i kontakt med sin lust att skapa är det vi kommer att uppmuntra varandra till och att hjälpa varandra att släppa våra bedömningar av våra arbeten som bra/dåligt/snyggt/fult/originellt/barnsligt osv.

De viktigaste frågorna till varandra i gruppen hoppas jag blir:
"Hur gjorde du?" "Hur fick du din idé?" "Kan du visa mig hur du gör? "Hur var din process?"

Vi kommer att skapa en atmosfär som andas: “Det kan inte bli fel - bara annorlunda”. 

Digitala kurstillfällen
Kursstart 15 september 2023 och kursavslutning 4 januari 2024. Kursen går på torsdagskvällar mellan kl.17.30 - 21.30 under hela hösten (totalt 12 kvällar). Med undantag tors 21 september, 2 november och 21 december. De kvällarna är det ingen kurs. 

Uppstartshelg

Fysisk träff  15-17 september 2023 i Johannes Kvissbergs studio i Huddinge. 

Fredag kl. 16.00-20.00
Lördag kl. 10.00-17.00
Söndag kl. 9.00-16.00

Det kommer att finnas te/kaffe och fikabröd hela helgen. Lunch på lördagen kommer att vara på några matställen i Huddinge dit vi promenerar. På söndagen beställer vi "hämtmat" till studion. Lunch ingår inte i kurskostnaden.

Allmän information

Kursen omfattar motsvarande 25% av heltidsstudier. Varje vecka kommer du som kursdeltagare få en instruktionsfilm med veckans skulpturuppgift att göra hemma. När vi ses på nätet på torsdagskvällarna kommer vi att gå igenom hur veckans uppgift varit och inspireras och lära av varandra. Ett moment under den digitala kurskvällen på torsdagar kallar vi “öppen verkstad” och det betyder att alla sitter och jobbar med sina skulpturer och har sina kameror påslagna. Då finns det möjlighet att få konkret handledning, tips och idéer av både mig som lärare och andra kursdeltagare. Det finns inga krav på att göra alla uppgifter eftersom deltagarna kommer att lägga mer eller mindre tid på varje uppgift. Ibland kommer det ta två veckor för någon med veckans uppgift och då hoppar man över den nya uppgiften, eller bestämmer sig för att göra den längre fram när det finns tid.


Praktisk information
Jag räknar med att du som deltagare kommer behöva avsätta minst
5 timmar/vecka för hemuppgifterna. Utrustning som du själv behöver införskaffa:
- Lera, ca 50 kg. Det kommer finnas möjlighet att köpa detta av mig vid kursstarten.
- Keramikverktyg
- Tillgång till ugn att bränna dina skulpturer.
- Dator och separat webbkamera
- Bra uppkoppling  (Det har visat sig att många deltagare har behövt en sladduppkoppling till sin router istället för den trådlösa uppkopplingen. Detta för att du ska få bättre och stabilare  ljud och bild)


Kursupplägg

Kursen innehåller 4 teman:

1. Abstrakta skulpturer
2. Stilleben
3. Människokroppen
4. Ansikte/huvud.


Anmälan (först till kvarn):
kontakt@johanneskvissberg.se

Uppge namn, födelseår, adress och mobilnummer i anmälan och vilken kurs det gäller.
Kurskostnad 5 950 kr (ink moms) 

 Två Färgsättningskurser  hösten 2023


Kurs 15-17  augusti

tisdag 15 augusti kl 10.00- 17.00,

onsdag 16 augusti kl 10.00 - 17.00,

torsdag 17 augusti kl. 9.00- 16.00.

Kurs 24-26 November

fredag 24 nov kl 16.00 - 20. 00

lördag 25 nov kl 10.00 - 17. 00

söndag 26 nov kl 9.00 - 16.00


Plats
Johannes Kvissbergs studio i Huddinge.


Allmän info
Kurse
n är utformad som en workshop där vi experimenterar tillsammans. Vi provar att färgsätta våra skulpturer och provplattor med linoljevax.

Du får prova att använda akvarellfärg, akryltusch, akrylfärg och färgpigment i kombination med vax. En stor del av lärandet kommer genom att se alla kursdeltagarnas experiment.

Praktisk info
Du behöver ha med dig skröjbrända skulpturer gärna av olika leror för att se skilnaden när de vaxas och färgsätts. Du behöver också provplattor av olika leror. Plattorna kan vara ca 10x10 cm (som kakelplattor) och det är spännande om det finns olika ytor på dem. Det kan vara mönster, grova ytor och blanka ytor. Hur många skulpturer och provplattor hinner man prova på? Det får du bestämma själv så klart. Jag gissar att du hinner med ca 4 skulpturer och 15 provplattor. Du behöver också ha med stor frotehandduk som du inte är rädd om, förkläde, och tygtrasor av olika tyger, tex ylle, froté, bomull, nylon. Också gärna skoborstar och andra borstar om du har.

I kursen ingår färgsättningsmaterialet: linoljevax, akvarellfärger, olika sorterrs tusch och ett tiotal olika färgpigment ( värde 350 kr).

Det kommer att finnas te/kaffe och fikabröd och frukt som ingår i kursen. Lunch  kommer att vara på några matställen i Huddinge dit vi promenerar eller så beställer vi hämtmat till studion. Lunch ingår inte i kurskostnaden. 


Kurskostnad
2850 kr (ink moms, vax, färger, värde 350 kr)

Anmälan (först till kvarn):
kontakt@johanneskvissberg.se

Uppge namn, födelseår, adress och mobilnummer i anmälan och vilken kurs det gäller.KORTKURSER VT 2023


Människokroppen

Kurstillfällen

fredag 21/4 kl. 16.00 - 20.00

lördag 22/4 kl. 10.00 - 17.00

söndag 23/4 kl. 9.00 - 16.00

Plats
Johannes Kvissbergs studio i Huddinge.


Allmän info
Denna helg
är det kroppen som är temat. På fredagskvällen kommer vi att gå igenom kroppens proportioner och olika knep för att förbereda oss inför lördagen och söndagen då det kommer en krokimodell som vi får möjlighet att skulptera av båda dagarna. Vi kommer att prova olika övningar där vi testar olika tekniker. Det får bli både rätt proportioner och disproportioner. Inga prestationskrav, bara en massa lek, lust, nyfikenhet och lärande. Det finns möjlighet att få handledning steg för steg för den som är nybörjare.


Praktisk info
Jag gissar att du kommer använda 15-20 kg lera. Det finns möjlighet att köpa lera till ett bra pris av mig. Annars går det bra att ta med egen lera. Du tar med en egen kavalett och dina egna verktyg.Har du inte verktyg och kavalett finns det att låna. Krokimodellen kommer du att betala själv med swish. Det kommer att kosta ca 350kr.Det kommer att finnas te/kaffe och fikabröd hela helgen som ingår i kursen. Lunch på lördagen kommer att vara på några matställen i Huddinge dit vi promenerar. På söndagen beställer vi "hämtmat" till studion. Luncherna ingår inte i kurskostnaden.


Kurskostnad
2500 kr (ink moms)

Anmälan (först till kvarn):
kontakt@johanneskvissberg.se

Uppge namn, födelseår, adress och mobilnummer i anmälan och vilken kurs det gäller.Sommarkurs /Människokroppen

Denna kurs har samma upplägg som helgkursen Människokroppen ovan.

Den är förlängd med en extra dag för fler övningar och mer lärande.


Kurstillfällen
måndag12/6 kl. 16.00 - 20.00

tisdag 13/6 kl. 10.00 - 16.00

onsdag 14/6 kl. 10.00 - 16.00

torsdag 15/6 kl 10.00 - 16.00


Kurskostnad
3000 kr (ink moms)

Anmälan (först till kvarn):
kontakt@johanneskvissberg.se

Uppge namn, födelseår, adress och mobilnummer i anmälan och vilken kurs det gäller.Sommarkurs Ansikte/huvud

Kurstillfällen

måndag 22/5 kl. 16.00 - 20.00

tisdag 23/5 kl. 10.00 - 16.00

onsdag 24/5 kl. 10.00 - 16.00

torsdag 25/5 kl 10.00 - 16.00

Plats
Johannes Kvissbergs studio i Huddinge.


Allmän info
Under 4 dagar är det ansikte och huvud som är temat. Vi kommer att ha olika övningar där vi fördjupar kunskaper och teknik för hur vi kan skulptera ansikten och huvuden. Du kommer att få prova gjuta ditt eget ansikte i gips för att sedan använda den avgjutningen på flera olika sätt för att skulptera ansikten. Du kommer också att få prova att skulptera en parkompis på kursen (frivillig uppgift). Två och två kommer ni att omväxlande sitta modell för den som skulpterar. Detta är ett moment som lätt väcker prestationsångest, men vi har inga ambitioner att det ska bli porträttlikt första gången man gör detta. Vi ger oss rätten att bara testa, prova och experimentera och fokus är huvudets och ansiktets proportioner. Du kommer också att få lära dig tekniker för att göra små huvuden och en genomgång av hur man färgsätter med linoljevax och pigment så att det ser ut som brons.

Hela kurshelgen är vikt åt att fördjupa vår teknik, vårt seende och vårt kunnande kring människans ansikte.

Praktisk info
Du kommer att ha nytta av att ha med ett kranium. Det finns att köpa på nätet eller i leksaksbutiker. Jag gissar att du kommer att använda  10-15 kg lera under helgen. Jag kommer att erbjuda lera till ett bra pris för den som vill, annars tar du med egen lera, egna verktyg, och en kavalett om du har. Du ordnar själv bränning av dina skulpturer.

Det kommer att finnas te/kaffe och fikabröd hela helgen som ingår i kursen. Lunch på lördagen kommer att vara på några matställen i Huddinge dit vi promenerar. På söndagen beställer vi "hämtmat" till studion. Lunch ingår inte i kurskostnaden. Du kan läsa omdömen på min hemsida och på kurser.se ( sök på ansikte)


Kurskostnad
3250 kr (inklusive moms, gips och gipsbindor, värde 250 kr)KurskostnadAnmälan (först till kvarn):
kontakt@johanneskvissberg.se

Uppge namn, födelseår, adress och mobilnummer i anmälan och vilken kurs det gäller.