Kursbeskrivningar

Jag har arbetat på Hagabergs folkhögskola i Södertälje som bildlärare under större delen av mitt yrkesverksamma liv och de senaste åren mycket med digitala skulpturkurser. Nu har jag slutat min tjänst på folkhögskolan och fortsätter med mina kurser i egen regi from hösten 2022.

TERMINSKURSEN, SKULPTUR, online

hösten2024, 



Detta är en omfattande kurs som pågår från mitten av september till mitte av december. Den ger dig en gedigen utbildning i olika sätt att skulptera och stor variation när det gäller uppgifter och teman. Det har visat sig att den fungerar för nybörjare såväl som för dem som hållit på med keramik i måga år. (läs gärna omdömen: här på hemsidan eller kopiera  länken nedan och klistra in google )


https://docs.google.com/document/d/1k0K_ZFSoMTSxZGNWP6jc1xe0UyDGm__SnQkO59f9YKE/edit


En del kursdeltagare har efter något år gått om kursen en gång till och fått ut helt nya erfarenheter och kunskaper. Det har också visat sig att kursdeltagarna lär känna varandra och många har fått vänner för livet som de kan dela sin passion för keramiken med. Det spelar ingen roll var du bor. Någon har bott i Spanien, en annan i Helsingfors och ytterligare någon i skogarna i Värmland. Kursen har också visat sig fungera väldigt bra för personer som av olika anledningar behövt rehabilitering. Kursen har varit stärkande och läkande och betytt mycket för den mentala hälsan.


Kursens fokus kommer att ligga på vad vi kan lära oss av varandra, inte på vad någon
har presterat. Att vara i kontakt med sin lust att skapa är det vi kommer att uppmuntra varandra till och att hjälpa varandra att släppa våra bedömningar av våra arbeten som bra/dåligt/snyggt/fult/originellt/barnsligt osv.

De viktigaste frågorna till varandra i gruppen hoppas jag blir:
"Hur gjorde du?" "Hur fick du din idé?" "Kan du visa mig hur du gör? "Hur var din process?"

Vi kommer att skapa en atmosfär som andas: “Det kan inte bli fel - bara annorlunda”. 

Digitala kurstillfällen
Kursstart helgen fredag,lördag, söndag 13-15 september 2024 och kursavslutning 12 dec  2024. Kursen går på torsdagskvällar mellan kl.17.30 - 21.30 hela hösten (totalt 12 kvällar).  

Uppstartshelg

Fysisk träff  13-15 sept 2024 i Johannes Kvissbergs studio i Huddinge. 

Fredag kl. 16.00-20.00
Lördag kl. 10.00-17.00
Söndag kl. 9.00-16.00


Den fysiska träffen i min studio har av kursdeltagarna värderats som mycket viktig för att lära   känna varandra och bli en trygg och  kreativ grupp. Vi kommer varva skulpturövningar med att prata om hur vi vill ha det på kursen ... lufta farhågor och förhoppningar. Vårt första tema kommer att vara abstrakt skulptur.


Det kommer att finnas te/kaffe/frukt och fikabröd hela helgen. Lunch på lördagen och söndag betäller vi från en Thai/sushi restaurang i närheten. Det går också att ta med egen lunch, dock finns inte möjlighet att värma mat. Lunch ingår inte i kurskostnaden.

Allmän information

Kursen omfattar motsvarande 25% av heltidsstudier. Varje vecka kommer du som kursdeltagare få en instruktionsfilm med veckans skulpturuppgift att göra hemma. När vi ses på nätet på torsdagskvällarna kommer vi att gå igenom hur veckans uppgift varit och inspireras och lära av varandra. Ett moment under den digitala kurskvällen på torsdagar kallar vi “öppen verkstad” och det betyder att alla sitter och jobbar med sina skulpturer och har sina kameror påslagna. Då finns det möjlighet att få konkret handledning, tips och idéer av både mig som lärare och andra kursdeltagare kring den nya uppgiften. Det finns inga krav på att göra alla uppgifter eftersom deltagarna kommer att lägga mer eller mindre tid på varje uppgift. Ibland kommer det ta två veckor för någon med veckans uppgift och då hoppar man över den nya uppgiften, eller bestämmer sig för att göra den längre fram när det finns tid.


Praktisk information
Jag räknar med att du som deltagare kommer behöva avsätta minst
5 timmar/vecka för hemuppgifterna. Utrustning som du själv behöver införskaffa:
- Lera, ca 50 kg. Det kommer finnas möjlighet att köpa detta av mig vid kursstarten.
- Keramikverktyg
- Tillgång till ugn att bränna dina skulpturer.
- Dator och separat webbkamera, detta är viktigt för alla då vi är beroende av att alla har en skarp bild och en kamera som kan vinklas i olika lägen. 
- Bra uppkoppling  (Det har visat sig att många deltagare har behövt en sladduppkoppling till sin router istället för den trådlösa uppkopplingen. Detta för att du ska få bättre och stabilare  ljud och bild)


Kursupplägg

Kursen innehåller 4 teman:

1. Abstrakta skulpturer
2. Stilleben och djur
3. Människokroppen
4. Ansikte/huvud.


Anmälan (först till kvarn):
kontakt@johanneskvissberg.se

Uppge namn, födelseår, adress och mobilnummer i anmälan och vilken kurs det gäller.


Kurskostnad 5 950 kr (ink moms)



 

KORTKURS våren 2024


 Färgsättningskurs våren 2024

Denna kurs är fulltecknad. NY färgsättningskurs med detta upplägg kommer 27-29 september. Den börjar bli ganska full redan så jag rekomenderar att du som är intresserad gör en anmälan ganska snabbt.


Kurs 26-28 april

fredag 26 april kl 16.00 - 20. 00

lördag 27 april kl 10.00 - 17. 00

söndag 28 april kl 9.00 - 16.00


Plats
Johannes Kvissbergs studio i Huddinge.


Allmän info
Kurse
n är utformad som en workshop där vi experimenterar tillsammans. Vi provar att färgsätta våra skulpturer och provplattor med linoljevax.

Du får prova att använda akvarellfärg, Chalk-paintfärg och färgpigment i kombination med två sorters vax. En stor del av lärandet kommer genom att se alla kursdeltagarnas experiment.

Praktisk info
Du behöver ha med dig skröjbrända skulpturer gärna av olika leror för att se skilnaden när de vaxas och färgsätts. Du behöver också provplattor av olika leror. Plattorna kan vara ca 10x10 cm (som kakelplattor) och det är spännande om det finns olika ytor på dem. Det kan vara mönster, grova ytor och blanka ytor. Hur många skulpturer och provplattor hinner man prova på? Det får du bestämma själv så klart. Jag gissar att du hinner med ca 4 skulpturer och 15 provplattor.

Du behöver också ha med:

  1. stor frotehandduk som du inte är rädd om.
  2. förkläde.
  3. tygtrasor av olika tyger, tex ylle, froté, bomull, nylon.
  4. en  diskbalja.
  5. Skoborstar, andra borstar, tandborstar.
  6. Akvarellfärger.                                                                                                                                 I kursen ingår färgsättningsmaterialet: linoljevax, Calk-paint-vax,  chalk-paint-färger och ett tiotal olika färgpigment och olika metallpulver.( värde 350 kr).

Det kommer att finnas te/kaffe och fikabröd och frukt som ingår i kursen. Lunch kommer att vara på några matställen i Huddinge dit vi promenerar eller så beställer vi hämtmat till studion. Lunch ingår inte i kurskostnaden.


Kurskostnad
2850 kr (ink moms, vax, färger, värde 350 kr)

Anmälan (först till kvarn):
kontakt@johanneskvissberg.se

Uppge namn, födelseår, adress och mobilnummer i anmälan och vilken kurs det gäller.


Ny färgsättningskurs till hösten 2024.      27-29 september med samma upplägg som ovan.